Ingredience na fit dýňové perníčky
Těsto
- 90 g Hokaidó dýňového pyré
- 1 vejce S (40 g)
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 25 g čekankový sirup
- 2 lžičky rumu (10 ml) nebo 1 lžička rumového aroma
- ½ lžičky skořice (2 g)
- 10 g kypřícího prášku do perníku (10 g)
- 1 lžička perníkového koření (5 g)
- ½ lžičky jedlé sody (2 g)
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (15 g)
- 1 žloutek na potření (z vejce S)
Bílková poleva
- 1 bílek (z vejce S)
- 1 lžička citrónové šťávy (5 ml)
- 25 g práškové sladidlo bez kalorií
- 2 lžičky bramborového škrobu (10 g) nebo 4 lžičky kukuřicného škrobu (20 g)
Citrónová poleva
- šťáva z ½ citrónu (30 ml)
- 5 g práškové sladidlo bez kalorií
- 2 lžičky bramborového škrobu (10 g)
Nízké gramáže surovin jednoduše odměříte pomocí lžícové váhy.

Postup receptu
- Smíchejte všechny ingredience na těsto v kuchyňském robotovi, mouku přisypávejte postupně. Podle konzistence těsta jí může být potřeba méně nebo i více.
- Pokud perníčky nebudete ničím zdobit, přidejte do těsta podle chuti sladidlo bez kalorií. Pokud chcete perníčky tmavší, přidejte ještě lžičku holandského kakaa. Já jsem nedávala.
- Pořádně vyhnětejte nelepivé těsto, které ještě ručně dopracujte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechejte přes noc uležet v lednici.
- Rozehřejte troubu na 160 °C.
- Těsto vyválejte do cca 1 cm vysoké placky a pomocí vykrajovátek vykrojte tvary, které skládejte na pečícím papírem vystlaný plech. Nahoře je potřete žloutkem rozmíchaným s troškou vody, aby byly po upečení lesklé.
- Pečte 10 – 15 minut na 160 °C. Po vychladnutí doporučuji perníčky nechat 5 dní uležet na chladném místě v uzavřené nádobě, do které můžete přidat jablko pro rychlejší změknutí.
- Na ozdobení můžete použít bílkovou nebo citrónovou polevu. V obou případech je nutné použít sypké sladidlo bez kalorií.
- Bílkovou polevu utřete ručně v misce. Nešlehejte, v polevě by byly bublinky. Sladidlo postupně přisypávejte, podle velikosti bílku jí může být potřeba jiné množství. To stejně platí o škrobu. Konzistence musí být polotuhá, poleva musí téct velice pomalu. Dejte ji do zdobícího sáčku a perníčky nazdobte.
- Na citrónovou polevu smíchejte všechny ingredience, pokud budete chtít zdobit sáčkem, může být potřeba více škrobu. Já jsem polevu nanášela na celou plochu perníčků lžičkou.
- Pokud polevy uděláte ve správné konzistenci, ztuhnou relativně rychle.
- Zatím nemám otestované, jak dlouho perníčky vydrží, ale lze je i zmrazit.
- Vznikne 40 ks. Nutriční hodnoty jsou uvedené na perníčky s bílkovou polevou.
- V e-booku Fitness domácí cukrárna najdete kromě jiného i několik dalších fitness vánočních receptů.

Přidat komentář