Ingredience

Těsto

Bílková poleva

  • 1 bílek (z vejce S)
  • 1 lžička citrónové šťávy (5 ml)
  • 25 g sypké stévie 1:1 k cukru
  • 2 lžičky bramborového škrobu (10 g) nebo 4 lžičky kukuřicného škrobu (20 g)

Citrónová poleva

Nízké gramáže surovin jednoduše odměříte pomocí lžícové váhy.

Fit dýňové perníčky - vánoční cukroví recept Bajola

Postup

  1. Smíchejte všechny ingredience na těsto v kuchyňském robotovi, mouku přisypávejte postupně. Podle konzistence těsta jí může být potřeba méně nebo i více.
  2. Pokud perníčky nebudete ničím zdobit, přidejte do těsta podle chuti sladidlo bez kalorií. Pokud chcete perníčky tmavší, přidejte ještě lžičku holandského kakaa. Já jsem nedávala.
  3. Pořádně vyhnětejte nelepivé těsto, které ještě ručně dopracujte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechejte přes noc uležet v lednici.
  4. Rozehřejte troubu na 160 °C.
  5. Těsto vyválejte do cca 1 cm vysoké placky a pomocí vykrajovátek vykrojte tvary, které skládejte na pečícím papírem vystlaný plech. Nahoře je potřete žloutkem rozmíchaným s troškou vody, aby byly po upečení lesklé.
  6. Pečte 10 – 15 minut na 160 °C. Po vychladnutí doporučuji perníčky nechat 5 dní uležet na chladném místě v uzavřené nádobě, do které můžete přidat jablko pro rychlejší změknutí.
  7. Na ozdobení můžete použít bílkovou nebo citrónovou polevu. V obou případech je nutné použít sypké sladidlo bez kalorií, které je vyrobené v poměru 1:1 k cukru. Použila jsem sypkou stévii, kterou mám z USA, u nás jsem objevila tuto.
  8. Bílkovou polevu utřete ručně v misce. Nešlehejte, v polevě by byly bublinky. Stévii postupně přisypávejte, podle velikosti bílku jí může být potřeba jiné množství. To stejně platí o škrobu. Konzistence musí být polotuhá, poleva musí téct velice pomalu. Dejte ji do zdobícího sáčku a perníčky nazdobte.
  9. Na citrónovou polevu smíchejte všechny ingredience, pokud budete chtít zdobit sáčkem, může být potřeba více škrobu. Já jsem polevu nanášela na celou plochu perníčků lžičkou.
  10. Pokud polevy uděláte ve správné konzistenci, ztuhnou relativně rychle.
  11. Zatím nemám otestované, jak dlouho perníčky vydrží, ale lze je i zmrazit.
  12. Nutriční hodnoty jsou uvedené na perníčky s bílkovou polevou.
Fit dýňové perníčky - vánoční cukroví recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)