Ingredience na nejlepší fit kulajdu s houbami
- 1 ks malé cibule (70 g)
- 200 g hub, ideálně čerstvých lesních (např. hřiby, lišky, klouzci, křemenáče, kozáci, bedly)
- 200 g brambor
- 3 – 5 oddenků čerstvého kopru (15 g)
- 1 litr kuřecího vývaru (příp. vody)
- 200 g zakysané smetany 12% (alternativy v poznámce)
- 20 g ovesné mouky nebo špaldové celozrnné mouky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 ks bobkového listu
- 4 ks celého pepře
- 2 ks nového koření
- 1 lžíce octa (15 ml)
- 1 – 2 lžíce přírodního sladidla bez kalorií (15 – 30 g)
- sůl
- řepkový olej ve spreji (4 ml)
- 5 ks vajec M (200 g)

Postup – recept na zdravou kulajdu s bramborami
- Houby očisti, umyj a nakrájej na středně velké kousky.
- Brambory zbav slupky a nakrájej na drobné kostičky.
- Cibuli oloupej a nakrájej najemno.
- Středně velký hrnec vystříkej troškou řepkového oleje, přidej cibuli a zhruba minutu osmahni, dokud nezezlátne.
- Přidej houby, nechej 5 minut podusit a přidej kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření Doporučuju dát koření do malého sítka na koření, ať ho pak nemusíš v polévce hledat.
- Vše zalij vývarem nebo vodou a nechej vařit 15 minut.
- Mezitím umyj kopr, odlámej ze stonků a nakrájej najemno. A připrav ztracená (pošírovaná, zastřená) vejce. Návod najdeš u receptu na chřestovou polévku zde.
- Do zakysané smetany vmíchej mouku, dobře rozmíchej, ať tam nejsou žádné hrudky, a případně zřeď troškou vody, aby směs byla tekutější.
- Z polévky vyndej všechno koření a poté za stálého míchání vlij do polévky smetanovou směs, prošlehej a povař dalších 5 – 10 minut.
- Nakonec přidej nasekaný kopr, ocet a sladidlo a podle chuti osol (záleží na slanosti vývaru).
- Při servírování vlož do polévky vejce a nahoře ozdob snítky kopru.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na fitness kulajdu
- Pokud nemáš kuřecí vývar, uvař ho předem podle tohoto postupu. Anebo si kup už hotový. Já si vývary zamražuju po 500 ml a pak jen vytahuju. Můžeš použít i vodu, ale kulajda nebude tak dokonalá a ochudíš ji o bílkoviny. Při použití vody doporučuju přidat ještě zdravý kuřecí bujón.
- Nejlepší je kulajda z čerstvých lesních hub, ale samozřejmě lze použít i sušené. Ty je potřeba nejdříve namočit na pár hodin do vody a pak z nich vymačkat všechnu tekutinu. Je totiž tmavá a zakalila by polévku.
- Když není zbytí, může místo lesních hub použít i žampiony nebo hlívu ústřičnou, ale ty nemají skoro žádnou chuť, nicméně přidají vlákninu.
- Rané brambory nemusíš zbavovat slupky. Dokonce můžeš použít brambory už uvařené, pokud ti zbyly z jiného receptu, stačí je vložit do polévky 5 minut před dokončením.
- Pokud chceš zredukovat kalorie, můžeš místo zakysané smetany použít mléko, případně část polévky vč. brambor odebrat a rozmixovat a zahustit touto rozmixovanou směsí. Ještě mě napadla varianta s tvarohem z vaničky, ale netestovala jsem to. Pokud to otestuješ, dej vědět, jestli to funguje – jednoduše vyměň zakysanou smetanu za tvaroh, ale myslím si, že to bude fungovat jenom s plnotučným, příp. polotučným, odtučněný se asi zdrcne.
- Kopr můžeš použít i sterilovaný, ale opět kulajda nebude tak výborná.
- Množství octa a sladidla může být trochu jiné, záleží na vlastní chuti, takže případně začni s menším množstvím a pak postupně přidávej.
- Místo pošírovaného vejce můžeš uvařit i vejce natvrdo, ideálně nahniličku, návod zde.
- Jedna porce polévky je cca 250 ml.
Komentáře