Ingredience na nejlepší fit kulajdu s houbami

  • 1 ks malé cibule (70 g)
  • 200 g hub, ideálně čerstvých lesních (např. hřiby, lišky, klouzci, křemenáče, kozáci, bedly)
  • 200 g brambor
  • 3 – 5 oddenků čerstvého kopru (15 g)
  • 1 litr kuřecího vývaru (příp. vody)
  • 200 g zakysané smetany 12% (alternativy v poznámce)
  • 20 g ovesné mouky nebo špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 ks celého pepře
  • 2 ks nového koření
  • 1 lžíce octa (15 ml)
  • 1 – 2 lžíce přírodního sladidla bez kalorií (15 – 30 g)
  • sůl
  • řepkový olej ve spreji (4 ml)
  • 5 ks vajec M (200 g)
Zdravá koprová kulajda se zakysanou smetanou - recept Bajola

Postup – recept na zdravou kulajdu s bramborami

  1. Houby očisti, umyj a nakrájej na středně velké kousky.
  2. Brambory zbav slupky a nakrájej na drobné kostičky.
  3. Cibuli oloupej a nakrájej najemno.
  4. Středně velký hrnec vystříkej troškou řepkového oleje, přidej cibuli a zhruba minutu osmahni, dokud nezezlátne.
  5. Přidej houby, nechej 5 minut podusit a přidej kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření Doporučuju dát koření do malého sítka na koření, ať ho pak nemusíš v polévce hledat.
  6. Vše zalij vývarem nebo vodou a nechej vařit 15 minut.
  7. Mezitím umyj kopr, odlámej ze stonků a nakrájej najemno. A připrav ztracená (pošírovaná, zastřená) vejce. Návod najdeš u receptu na chřestovou polévku zde.
  8. Do zakysané smetany vmíchej mouku, dobře rozmíchej, ať tam nejsou žádné hrudky, a případně zřeď troškou vody, aby směs byla tekutější.
  9. Z polévky vyndej všechno koření a poté za stálého míchání vlij do polévky smetanovou směs, prošlehej a povař dalších 5 – 10 minut.
  10. Nakonec přidej nasekaný kopr, ocet a sladidlo a podle chuti osol (záleží na slanosti vývaru).
  11. Při servírování vlož do polévky vejce a nahoře ozdob snítky kopru.
  12. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  13. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Fit kulajda recept foto postupZdravá kulajda s houbami a bramborami - recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness kulajdu

  • Pokud nemáš kuřecí vývar, uvař ho předem podle tohoto postupu. Anebo si kup už hotový. Já si vývary zamražuju po 500 ml a pak jen vytahuju. Můžeš použít i vodu, ale kulajda nebude tak dokonalá a ochudíš ji o bílkoviny. Při použití vody doporučuju přidat ještě zdravý kuřecí bujón.
  • Nejlepší je kulajda z čerstvých lesních hub, ale samozřejmě lze použít i sušené. Ty je potřeba nejdříve namočit na pár hodin do vody a pak z nich vymačkat všechnu tekutinu. Je totiž tmavá a zakalila by polévku.
  • Když není zbytí, může místo lesních hub použít i žampiony nebo hlívu ústřičnou, ale ty nemají skoro žádnou chuť, nicméně přidají vlákninu.
  • Rané brambory nemusíš zbavovat slupky. Dokonce můžeš použít brambory už uvařené, pokud ti zbyly z jiného receptu, stačí je vložit do polévky 5 minut před dokončením.
  • Pokud chceš zredukovat kalorie, můžeš místo zakysané smetany použít mléko, případně část polévky vč. brambor odebrat a rozmixovat a zahustit touto rozmixovanou směsí. Ještě mě napadla varianta s tvarohem z vaničky, ale netestovala jsem to. Pokud to otestuješ, dej vědět, jestli to funguje – jednoduše vyměň zakysanou smetanu za tvaroh, ale myslím si, že to bude fungovat jenom s plnotučným, příp. polotučným, odtučněný se asi zdrcne.
  • Kopr můžeš použít i sterilovaný, ale opět kulajda nebude tak výborná.
  • Množství octa a sladidla může být trochu jiné, záleží na vlastní chuti, takže případně začni s menším množstvím a pak postupně přidávej.
  • Místo pošírovaného vejce můžeš uvařit i vejce natvrdo, ideálně nahniličku, návod zde.
  • Jedna porce polévky je cca 250 ml.