Ingredience na dýňovo hrachovou polévku
Základní suroviny
- 50 g žlutého hrachu (případně červené čočky, ale nedoporučuji cizrnu)
- 500 ml vody
- 500 g dýně Hokaidó
- 1 litr kuřecího vývaru, příp. vody
- 1 cibule (100 g)
- 1 vrchovatá lžička kari (6 g)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- řepkový olej (2 ml)
Doplňkové suroviny
- kuřecí maso, příp. krůtí
- podmáslí či kefír
- dýňová semínka
- slunečnicová semínka

Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji
Postup receptu
- Namočte přes noc žlutý hrách v 500 ml studené vody. Vodu, která se nevsákne, slijte.
- Dýni umyjte, rozkrojte, vydlabejte dužinu se semínky a pak 500 g nakrájejte na kostky. Ze zbytku dýně si můžete připravit dýňové pyré na pozdější použití v jiných receptech. A semínka nevyhazujte, můžete je usušit.
- Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte ve velkém hrnci vystříkaného troškou řepkového oleje pomocí dávkovače na olej.
- Přidejte dýni, hrách a kari a restujte asi 5 minut. Osolte a opepřete.
- Zalijte horkým vývarem, příp. vodou a vařte na nižším plameni asi 40 minut do úplného změknutí.
- Rozmixujte ponorným mixérem dohladka a případně dochuťte solí a pepřem.
- Před servírováním můžete ozdobit podmáslím či kefírem a dýňovými či slunečnicovými semínky.
- Vznikne 6 porcí. Kalorie jsou uvedeny pouze na polévku bez masa a semínek za použití vývaru.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.
Poznámky k receptu
- S vývarem je polévka mnohem chutnější a má více bílkovin. Vývar si můžete udělat předem domácí podle tohoto návodu anebo koupit už hotový vývar.
- Pokud chcete polévku řidší, zalijte ji cca o 500 ml větším množstvím tekutiny, příp. i více, a dejte o něco více kari.
- Pokud chcete mít polévku jako hlavní jídlo, dejte do ní ještě předem upečená a nakrájená kuřecí či krůtí prsa a servírujte s celozrnným pečivem, např. domácím fitness chlebem nebo celozrnnými toasty opečenými v topinkovači.

Hustá verze dýňovo hrachové polévky s kuřecím masem
Komentáře