Ingredience na dýňovo hrachovou polévku

Základní suroviny

  • 500 g dýně Hokaidó
  • 250 g žlutého hrachu (případně červené čočky, ale nedoporučuji cizrnu)
  • 500 ml studené vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 litr horké vody
  • 1 cibule (100 g)
  • 1 vrchovatá lžička kari (6 g)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • řepkový olej (2 g)

Doplňkové suroviny

  • kuřecí maso
  • dýňová semínka
  • slunečnicová semínka

Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit

Postup receptu

  1. Namočte přes noc hrách ve studené vodě a před přípravou z něj všechnu vodu slijte.
  2. Dýni umyjte, rozkrojte, vydlabejte dužinu se semínky a pak 500 g nakrájejte na kostky. Ze zbytku dýně si můžete připravit dýňové pyré na pozdější použití v jiných receptech. A semínka nevyhazujte, můžete je usušit.
  3. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte ve velkém hrnci vystříkaného troškou oleje pomocí dávkovače na olej.
  4. Přidejte dýni, hrách a kari a restujte asi 5 minut. Osolte a opepřete.
  5. Zalejte horkou vodou nebo vývarem (s vývarem to bude chutnější) a vařte na nižším plameni asi 40 minut do úplného změknutí. Pokud chcete polévku řidší, zalijte ji cca o 500 ml větším množstvím vody a dejte o něco více kari.
  6. Rozmixujte ponorným mixérem dohladka a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Před servírovaním dozdobte dýňovými a slunečnicovými semínky.
  8. Pokud chcete mít polévku jako hlavní jídlo, dejte do ní ještě předem upečená a nakrájená kuřecí prsa a servírujte s celozrnným pečivem, např. domácím fitness chlebem nebo celozrnnými toasty opečenými v topinkovači.
  9. Vznikne 6 porcí. Kalorie jsou uvedeny pouze na polévku bez masa a semínek.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)