Ingredience na dýňovo hrachovou polévku

Základní suroviny

  • 250 g žlutého hrachu (případně červené čočky, ale nedoporučuji cizrnu)
  • 500 ml vody
  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 1 litr kuřecího vývaru, příp. vody
  • 1 ks cibule (100 g)
  • 1 vrchovatá lžička kari (6 g)
  • 1 lžička soli (5 g)
  • ½ lžičky pepře (3 g)
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)

Doplňkové suroviny

  • kuřecí maso, příp. krůtí
  • podmáslí či kefír
  • dýňová semínka
  • slunečnicová semínka
Fitness dýňovo hrachová polévka - recept Bajola

Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji

Postup receptu

  1. Namoč přes noc žlutý hrách v 500 ml studené vody. Vodu, která se nevsákne, slij.
  2. Dýni umyj, rozkroj, vydlabej dužinu se semínky a pak 500 g nakrájej na kostky. Ze zbytku dýně si můžeš připravit dýňové pyré na pozdější použití v jiných receptech. A semínka nevyhazuj, můžeš je usušit.
  3. Oloupanou cibuli nakrájej najemno a orestuj ve velkém hrnci vystříkaného troškou řepkového oleje.
  4. Přidej dýni, hrách a kari a restuj asi 5 minut. Osol a opepři.
  5. Zalij horkým vývarem, příp. vodou a vař na nižším plameni asi 40 minut do úplného změknutí.
  6. Rozmixuj ponorným mixérem dohladka a případně dochuť solí a pepřem.
  7. Před servírováním můžeš ozdobit podmáslím či kefírem a dýňovými či slunečnicovými semínky.
  8. Vznikne 6 porcí. Kalorie jsou uvedeny pouze na polévku bez masa a semínek za použití vývaru.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 3 bonusy 👉 Stáhnout ukázku

Dýňová hrachová polévka - foto postup Zdravá dýňovo hrachová polévka - recept Bajola

Fit hustá polévka z dýně a hrachu - recept Bajola

Hustá verze dýňovo hrachové polévky s kuřecím masem

Poznámky k receptu

  • S vývarem je polévka mnohem chutnější a má více bílkovin. Vývar si můžeš udělat předem domácí podle tohoto návodu anebo koupit už hotový vývar.
  • Pokud chceš polévku řidší, zalij ji cca o 500 ml větším množstvím tekutiny, příp. i více, a dej o něco více kari.
  • Pokud chceš mít polévku jako hlavní jídlo, dej do ní ještě předem upečená a nakrájená kuřecí či krůtí prsa a servíruj s celozrnným pečivem, např. domácím fitness chlebem nebo celozrnnými toasty opečenými v topinkovači.