Ingredience na zdravý zapečený patizón
- 500 g mletého hovězího masa (min. 90 % masa)
- 350 g dužiny z patizónu
- 200 g tvarůžek
- 200 ml kečupu bez cukru (Heinz se stévií)
- 4 stroužky česneku (20 g)
- 2 lžičky kmínu (4 g)
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička soli
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu
- Pomocí ostrého velkého nože vyřež seshora patizńu kolečko, odklop ho, odstraň semínka, dužinu vydlabej a nakrájej nadrobno.
- Troubu předehřej na 200 °C.
- Česnek a cibuli oloupej, cibuli nakrájej najemno, česnek prolisuj a tvarůžky nakrájej na menší kousky.
- Ve větším hrnci orestuj na trošce řepkového oleje cibuli, přidej maso, kmín, osol, opepři a nechej zatáhnout.
- Přidej česnek, patizón a kečup, chvíli společně provař a nakonec vmíchej tvarůžky. Směs ochutnej a podle chuti přisol a opepři. Mysli ale na to, že tvarůžky už jsou slané.
- Směsí naplň patizón a peč 50 minut na 200 °C.
- Podávej s domácím chlebem z jogurtu nebo pečenými bramborami. Ty buď nakrájej a upeč se solí, rozmarýnem a troškou olivového oleje nebo do brambor udělej úzké zářezy a peč je vcelku 40 – 50 minut. Můžeš péct spolu s patizónem. Na talíři je pokapej olivovým olejem, osol a posypej rozmarýnem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Je důležité, jak starý máš patizón. Já jsem si patizóny nenastudovala dopředu a koupila jsem velký o průměru 22 cm. Patizóny nad 20 cm jsou ale už většinou staré a poměrně tvrdé. Doporučuju koupit spíše více menších. Pokud máš velký a tvrdý patizón, nejdříve ho 20 – 30 minut peč v troubě na 200 °C, aby vevnitř změkl.
- Při servírování patizón rozkrájej pomocí velkého ostrého nože, pokud jsi použila starší patizón, tak sněz pouze maso a případnou dužinu. Slupka bude moc tvrdá.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
Komentáře