Ingredience na recept
- 500 g mletého hovězího masa 100%
- 350 g dužiny z patizónu
- 200 g tvarůžek (Lidl)
- 200 ml kečupu bez cukru (Heinz se stévií)
- 4 stroužky česneku (20 g)
- 2 lžičky kmínu (4 g)
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička soli
- řepkový olej (2 ml)

Postup receptu
- Je důležité, jak starý máte patizón. Já jsem si patizóny nenastudovala dopředu a koupila jsem velký o průměru 22 cm. Patizóny nad 20 cm jsou ale už většinou staré a poměrně tvrdé. Doporučuju koupit spíše více menších. Pokud máte velký a tvrdý patizón, nejdříve ho 20 – 30 minut pečte v troubě na 200 °C, aby vevnitř změkl. Pak pomocí ostrého velkého nože vyřežte seshora patizónu kolečko, odklopte ho, odstraňte semínka, dužinu vydlabejte a nakrájejte nadrobno.
- Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte najemno a nakrájejte tvarůžky.
- Ve větším hrnci orestujte na trošce řepkového oleje cibuli, přidejte maso, osolte, opepřete, přidejte kmín a nechejte zatáhnout.
- Přidejte česnek, patiźon, kečup, nechejte chvíli společně provařit a nakonec vmíchejte tvarůžky. Směs ochutnejte a podle chuti přisolte a opepřete. Myslete však na to, že tvarůžky jsou slané.
- Směsí naplňte patiźon a pečte 50 minut na 200 °C. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku.
- Podávejte s domácím chlebem z jogurtu nebo pečenými bramborami. Ty buď nakrájejte a upečte se solí, rozmarýnem a troškou olivového oleje nebo do brambor udělejte úzké zářezy a pečte je vcelku 40 – 50 minut. Můžete péct spolu s patizónem. Na talíři je pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte rozmarýnem.
- Při servírování patizón rozkrájejte pomocí velkého ostrého nože, pokud jste použili starší patizón, tak snězte pouze maso a případnou dužinu. Slupka bude moc tvrdá.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.


Komentáře