Ingredience na zdravý zapečený patizón

  • 500 g mletého hovězího masa (min. 90 % masa)
  • 350 g dužiny z patizónu
  • 200 g tvarůžek
  • 200 ml kečupu bez cukru (Heinz se stévií)
  • 4 stroužky česneku (20 g)
  • 2 lžičky kmínu (4 g)
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)
Fitness plněný zapečený patizón - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Pomocí ostrého velkého nože vyřež seshora patizńu kolečko, odklop ho, odstraň semínka, dužinu vydlabej a nakrájej nadrobno.
  2. Troubu předehřej na 200 °C. 
  3. Česnek a cibuli oloupej, cibuli nakrájej najemno, česnek prolisuj a tvarůžky nakrájej na menší kousky.
  4. Ve větším hrnci orestuj na trošce řepkového oleje cibuli, přidej maso, kmín, osol, opepři a nechej zatáhnout.
  5. Přidej česnek, patizón a kečup, chvíli společně provař a nakonec vmíchej tvarůžky. Směs ochutnej a podle chuti přisol a opepři. Mysli ale na to, že tvarůžky už jsou slané.
  6. Směsí naplň patizón a peč 50 minut na 200 °C.
  7. Podávej s domácím chlebem z jogurtu nebo pečenými bramborami. Ty buď nakrájej a upeč se solí, rozmarýnem a troškou olivového oleje nebo do brambor udělej úzké zářezy a peč je vcelku 40 – 50 minut. Můžeš péct spolu s patizónem. Na talíři je pokapej olivovým olejem, osol a posypej rozmarýnem.
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 4 bonusy 👉 Více o kuchařce
Fitness plněný zapečený patizón - zdravý recept Bajola

Fitness plněný zapečený patizón - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Je důležité, jak starý máš patizón. Já jsem si patizóny nenastudovala dopředu a koupila jsem velký o průměru 22 cm. Patizóny nad 20 cm jsou ale už většinou staré a poměrně tvrdé. Doporučuju koupit spíše více menších. Pokud máš velký a tvrdý patizón, nejdříve ho 20 – 30 minut peč v troubě na 200 °C, aby vevnitř změkl.
  • Při servírování patizón rozkrájej pomocí velkého ostrého nože, pokud jsi použila starší patizón, tak sněz pouze maso a případnou dužinu. Slupka bude moc tvrdá.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.