Ingredience na zdravý holandský řízek bez smažení
Základ na holandské řízky
- 500 g mletého hovězího masa do 10 % tuku (příp. krůtího)
- 1 lžička soli (3 g)
- ¼ lžičky pepře
- 120 ml polotučného mléka (1,5%)
- 130 g strouhaného sýru (Eidam 30%)
Na obalení
- 2 ks vejce M (100 g)
- špetka soli
- 50 g celozrnné mouky pšeničné (příp. špaldové nebo ovesné)
- 70 g celozrnné strouhanky
- řepkový olej ve spreji (2 g)
Postup receptu – jak udělat zdravý holandský řízek
- Smíchej mleté maso se solí a pepřem, vmíchej mléko a nechej ho vsáknout.
- Přidej nastrouhaný sýr a dobře promíchej. Maso přikryj a nechej uležet přes noc v lednici, ale pokud budeš mít maso už předem dobře vychlazené a vzniklá hmota bude dostatečně tuhá, myslím si, že můžeš pro urychlení práce tento krok přeskočit. (Pokud vyzkoušíš bez odležení, dej prosím vědět do komentáře, jak to dopadlo.)
- Z masa vytvaruj 8 placek o stejné hmotnosti (cca 120 g), doporučuju uprostřed více zmáčknout, jelikož pečením se řízky zcvrknou.
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Pak každý řízek obal v trojobalu – nejdříve v celozrnné mouce, pak v rozkvedlaném vejci se špetkou soli a nakonec v celozrnné strouhance. Pokud máš strouhanku moc jemnou, doporučuju obalit dvakrát, aby z řízku nevytekl sýr.
- Řízky naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, postříkej řepkovým olejem ve spreji a peč cca 20 minut na 180 °C, ke konci zapni funkci gril, aby se opekla strouhanka. Nepeč zbytečně dlouhou, jinak bude maso vysušené. Když tak můžeš v průběhu pečení do jednoho zakrojit a zkontrolovat, jestli už je dostatečně propečený.
- Druhou možností je usmažit holandské řízky v horkovzdušné fritéze – smaž na 180 °C cca 10 minut (průběžně kontoluj, může to být méně či více, je dobré v polovině času otočit).
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Celozrnnou strouhanku si můžeš vyrobit rozmixováním tvrdého celozrnného pečiva nebo celozrnných lupínků v mixéru se sekáčkem. Pokud nemáš ztvrdlé pečivo, můžeš ho upéct v troubě nebo v mikrovlnné troubě, dokud neztvrdne. Alternativně můžeš použít kukuřičné lupínky.
- V případě krůtího mletého masa bude doba pečení asi o něco kratší. Závisí i na typu trouby, já mám plynovou.
- Podávej s vařenými bramborami posypanými petrželkou, pažitkou nebo koprem anebo s bramborovou kaší, příp. bramborovo-celerovou kaší, a okurkovým salátem. Místo tatarky můžeš použít řecký jogurt smíchaný s nízkotučnou zakysanou smetanou.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na holandské řízky bez přílohy a salátu.
Komentáře
Moc díky za otestování i pochvalu, to jsem ráda, že tak chutnají, i když je tam minimum tuku 😉
Ahojky, parádní recept! Dnes jsme vyzkoušeli, fakt chuťovka. Při přípravě jídla jsem maso nedávala odležet na noc, bylo již vychlazené z lednice a dalo se s ním hezky pracovat, tedy vše připraveno v jeden den a velká spokojenost :-). Místo celozrnné strouhanky, kterou jsem neměla, jsem si udělala strouhanku z cornflaků, jediná malinká změna. Moc díky za skvělý recept! Těším se na další! 🙂
Ahoj Evčo, díky za otestování bez odležení a zpětnou vazbu. Měla jsem tucha, že to asi bude lepší strategie, tak teď už to taky budu dělat bez odležení. 🙂
Dobrý den dnes jsem zkoušela váš recept na, Holandský řízek. Měla jsem maso vytáhnuté z mrazáku už od včera. Tak jsem ne nechávala směs uležet a ještě jsem omylem dala 1x vejce do masa a ještě vajíčko na obalováni. Vůbec jsem olej nedávala. Z masa se tuk pustil trochu sám. Řízky drželi po hromadě a se štouchanymi brambory a salátem z okurek byl výborný 🙂
Dobry den Verko, tak to je parada, ze se povedlo i s upravama 🙂 Jsem rada, ze chutnalo. Diky za otestovani i komentar 😉
Zdravím, včera jsem také zkusil Váš recept a paráda. Já zase udělal úpravu v tom, že jsem dal malinko tymiánu a oregána do masa. Jen jsem dělal větší velikosti řízku, tak jsem je měl v troubě skoro o 20 minut déle ale šťavnaté byly až až 🙂 Směs jsem také nedával odležet. Super, děkuji moc.
Paráda, díky za otestování i komentář, Ondro 😉
Vyzkoušela jsem a nevěřila vlastní chuti. Podobné řízky děláme dlouho, milujeme je. Ale tyhle jsou více než luxusní. Plně doporučuji všem milovníkům dobrého a zdravého jídla.
Moc díky za otestování i pochvalu, Simono, to jsem ráda, že tak chutnají, i když je tam minimum tuku 😉