Ingredience na zdravý holandský řízek bez smažení

Základ na holandské řízky

  • 500 g mletého hovězího masa do 10 % tuku (příp. krůtího)
  • 1 lžička soli (3 g)
  • ¼ lžičky pepře
  • 120 ml polotučného mléka (1,5%)
  • 130 g strouhaného sýru (Eidam 30%)

Na obalení

Fitness holandský řízek pečený v troubě - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat zdravý holandský řízek

  1. Smíchej mleté maso se solí a pepřem, vmíchej mléko a nechej ho vsáknout.
  2. Přidej nastrouhaný sýr a dobře promíchej. Maso přikryj a nechej uležet přes noc v lednici, ale pokud budeš mít maso už předem dobře vychlazené a vzniklá hmota bude dostatečně tuhá, myslím si, že můžeš pro urychlení práce tento krok přeskočit. (Pokud vyzkoušíš bez odležení, dej prosím vědět do komentáře, jak to dopadlo.)
  3. Z masa vytvaruj 8 placek o stejné hmotnosti (cca 120 g), doporučuju uprostřed více zmáčknout, jelikož pečením se řízky zcvrknou.
  4. Předehřej troubu na 180 °C.
  5. Pak každý řízek obal v trojobalu – nejdříve v celozrnné mouce, pak v rozkvedlaném vejci se špetkou soli a nakonec v celozrnné strouhance. Pokud máš strouhanku moc jemnou, doporučuju obalit dvakrát, aby z řízku nevytekl sýr.
  6. Řízky naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, postříkej řepkovým olejem ve spreji a peč cca 20 minut na 180 °C, ke konci zapni funkci gril, aby se opekla strouhanka. Nepeč zbytečně dlouhou, jinak bude maso vysušené. Když tak můžeš v průběhu pečení do jednoho zakrojit a zkontrolovat, jestli už je dostatečně propečený.
  7. Druhou možností je usmažit holandské řízky v horkovzdušné fritéze – smaž na 180 °C cca 10 minut (průběžně kontoluj, může to být méně či více, je dobré v polovině času otočit).
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Holandský řízek foto postupHolandský řízek z hovězího masa - recept BajolaZdravý holandský řízek bez smažení - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Celozrnnou strouhanku si můžeš vyrobit rozmixováním tvrdého celozrnného pečiva nebo celozrnných lupínků v mixéru se sekáčkem. Pokud nemáš ztvrdlé pečivo, můžeš ho upéct v troubě nebo v mikrovlnné troubě, dokud neztvrdne. Alternativně můžeš použít kukuřičné lupínky.
  • V případě krůtího mletého masa bude doba pečení asi o něco kratší. Závisí i na typu trouby, já mám plynovou.
  • Podávej s vařenými bramborami posypanými petrželkou, pažitkou nebo koprem anebo s bramborovou kaší, příp. bramborovo-celerovou kaší, a okurkovým salátem. Místo tatarky můžeš použít řecký jogurt smíchaný s nízkotučnou zakysanou smetanou.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na holandské řízky bez přílohy a salátu.