Ingredience na fit domácí perník s marmeládou bez cukru
Těsto na perník
- 400 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 2 ks vejce M (100 g)
- 5 kapek vanilkového extraktu
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g ovesné mouky čokoládové
- 50 g proteinový prášek čokoládový
- 15 g kakaa (100%)
- 1 lžička skořice (2 g)
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku ideálně bez fosfátů (20 g) nebo 1 sáček kypřícího prášku a 5 g perníkového koření
- sladidlo bez kalorií
- špetka soli
Ostatní
- marmeláda bez cukru (ideálně meruňková)
- domácí avokádová nutella
- mleté lněné semínko
- řepkový olej ve spreji na vystříkání formy (2 g)
Postup receptu – jak upéct vláčný litý proteinový perník bez cukru
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Čtvercovou formu o rozměru 20 × 20 cm vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
- Smíchej zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience na těsto. Suché ingredience vsyp k mokrým a vymíchejte v těsto. Těsto ochutnej a podle potřeby doslaď sladidlem bez kalorií. Těsto je tekutější konzistence, tak je to správně.
- Těsto nalij do formy a peč 30 – 40 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, pokud se těsto nelepí, perník je hotový.
- Po upečení perník rozpul, jednu polovinu namaž marmeládou bez cukru, přiklop druhou polovinou, nahoře namaž avokádovou nutellou a nechej v lednici pár hodin odpočinout. Perník natáhne vlhkost z marmelády, bude vláčnější a zlepší se mu chuť.
- Před podáváním posyp mletým lněným semínkem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ POZOR AKCE ⭐Teď můžeš získat ZDARMA jakoukoliv moji fitness e-kuchařku! Stačí si přidat do košíku 2 kuchařky a tu levnější máš gratis. Ušetříš až 628 Kč! 🎁 Můžeš kombinovat tištěnou i PDF knihu Fit bez diet s e-kuchařkami Fitness vánoční cukroví, Fitness domácí cukrárna nebo Fitness čokoholik anebo libovolné e-kuchařky mezi sebou. 👉 Vyber si e-kuchařku ZDARMA zde



Poznámky k receptu na zdravý perník bez oleje
- Doporučuji udělat rovnou dvojitou dávku. Buď najednou a pak rozkrojit horizontálně anebo upéct nejdříve jedno těsto a pak druhé a dát ho na sebe. Pokud se těsto vyboulí, jednoduše ho mírně seřež nožem.
- Použila jsem protein koncentrát od MyProtein. Pokud použiješ jiný druh proteinu s jiným složením, nemusí perník naskočit nebo bude mít jinou konzistenci, takže s tím počítej.
- Pokud máš odvahu experimentovat, můžeš zkusit špaldovou mouku nahradit odtučněnou kokosovou moukou. Myslím si, že by perník mohl být ještě lepší.
- Promazat můžeš i domácí chia marmeládou nebo rozmixovaným ovocem.
- Místo avokádové nutelly můžeš použít fitness čokoládovou polevu nebo proteinovou polevu, návod najdeš v e-kuchařce Fitness domácí cukrárna.
- Místo lněného semínka můžeš posypat i kokosem, ořechy nebo práškovým sladidlem bez kalorií.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na perník bez náplně a polevy.







Komentáře
Skvělý recept, peču už po několikáté! Jen místo klasického proteinu dávám Intelligent Food a výsledek je taky super, zatím mi chuťově vyhovuje nejvíc.
Díky moc za otestování i pochvalu 😉
Další recept, který mě velmi mile překvapil. Určitě upeču zase, je výborný! 🙂
Super, Peťo, tak to mám radost, díky za otestování i zpětnou vazbu 😉
Ještě mám dotaz, chtěla bych zkusit, jak píšete, nahradit špaldovou mouku kokosovou, bude ji potřeba méně? 🙂
S kokosovou bude trochu orisek vychytat to spravne mnozstvi (pomer mouky a tekutin), ona ma totiz uplne jinou savost. Zacala bych na 1/4 puvodniho mnozstvi mouky a nechala to chvili odstat, nez to upecu. Pak to nejspis bude chtit nekolik pokusu, nez vznikne ta nejlepsi konzistence. Anebo bych prvni zkusila dat polovinu puvodni mouky a sestinu/osminu kokosove. Zalezi i na presnem druhu te kokosove mouky, odtucnena se bude chovat jeste jinak.
Upekla jsem minulý týden na adventní dílnu (sejdeme se s mamkou, sestrou a dcerami a vyrábíme adventní věnce🕯️ – každoroční 🎄tradice 😊) a perník měl úžasný ohlas. Děkuji moc za Vaše recepty, vařím podle nich velice často.
Super, Pavli, díky za otestování i zpětnou vazbu, to mám radost. A adventni dilna zni jako fajn zabava 😉
Další super recept. Perník je vynikající. Nepřeslazený, což nám všem vyhovuje. Panuje z něj absolutní nadšení. Budu péct pravidelně. Děkuju!
Koľko sladidla ste prosím pridali? Ďakujem 🙂
Simčo, to záleží, jestli se použije protein a ochucená ovesná mouka, která už je oslazená. V tomto případě to ani není potřeba přislazovat, ale doporučuju to těsto ochutnat + počítat ještě s tím, že další oslazení dodá marmeláda.
Ďakujem, ja mám práve neochutený proteín aj vločky 😊 len sa bojím, keď pridám niečo sypké, aby bol dostatok toho tekutého v ceste 😊
Pro tyto pripady je lepsi pouzivat flavdrops nebo sukralozu, protoze toho se tam dava jenom par kapek nebo na spicku noze. Se sypkym to bude chtit otestovat, ale myslim, ze by to strukturu nezhorsi.