Ingredience

Rizoto

  • 250 g rýže vhodné na rizoto (ideálně Arborio, příp. kulatozrnná)
  • 400 g cuketa
  • 200 ml bílého vína
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 125 g mozarelly light
  • 2 stroužky česneku (12 g)
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej (5 ml)

Maso

  • 200 g kuřecích nebo krůtích prsou
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej (3 ml)

Postup

  1. Maso umyjte, očistěte od tuku a nakrájejte na malé kousky. Osolte, opepřete a orestujte na trošce oleje.
  2. Česnek oloupejte. Cuketu zbavte slupky, nastrouhejte najemno a osolte. Jakmile pustí vodu, tak ji slijte.
  3. Na trošce oleje zpěňte česnek, přidejte rýži a nechte chvíli opražit.
  4. Nalijte víno a až se vsákne, postupně přilévejte vývar, vždy po jedné naběračce. Až se vývar vsákně do rýže, přidejte další naběračku. Stále míchejte. Pozor, nesolte, vývar už je pravděpodobně slaný dost.
  5. Asi po 7 minutách přidejte cuketu.
  6. Po dalších 10 minutách přidejte maso do pánve a vše promíchejte.
  7. Jakmile je rýže skoro hotová (musíte ji ochutnat), odstavte z plotny, přidejte maso a sýr a přiklopené nechejte 5 minut odstát.
  8. Ochutnejte a podle chuti případně dosolte.