Ingredience na zdravé domácí čokoládové donuty
Těsto na donuty
- 120 g pyré z červené řepy
- 75 ml nízkotučného mléka
- 2 vejce (100 g)
- 1 lžíce kokosového oleje (15 ml)
- 5 kapek vanilkovového extraktu
- 60 g ovesné mouky čokoládové
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 15 g holandského kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (5 g)
- 50 g sladidla bez kalorií
- špetka soli
Poleva na donuty a posýpka
- 25 g proteinového prášku čokoládového
- 5 g holandského kakaa
- 2 lžičky vody
- kokos, ořechy nebo mleté lněné semínko

Postup receptu
- Pyré z červené řepy je třeba připravit předem podle tohoto návodu.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Kokosový olej rozpusťte v mikrovlnce pár vteřin.
- Smíchejte zvlášť suché a mokré ingredience na těsto, vsypte suché ingredience k mokrým a vymíchejte v těsto. Ochutnejte a podle chuti případně doslaďte sladidlem bez kalorií. Pokud chcete, aby donuty měly krásnou červenou barvu, můžete těsto obarvit potravinářským barvivem.
- Těsto nalijte do formy na donuty ideálně silikonové. Pro jistotu ji vymažte kokosovým olejem, ať pak donuty jednoduše vyklopíte.
- Pečte 20 – 25 minut na 180 °C. Otestujte zapíchnutím špejle, pokud se těsto na špejli nelepí, jsou hotové.
- Mezitím smíchejte proteinový prášek, kakao a vodu, vodu dávejte postupně. Je potřeba dosáhnout ideální konzistence a záleží, jaký použijete protein. Doporučuju izolát, který má víc bílkovin a se v tomto se nedenaturuju pečením.
- Donuty pak namáčejte do proteinové polevy a posypejte dle preference např. kokosem, mletými ořechy nebo mletým lněným semínkem. Já jsem pro valentýnský efekt posypala barevným cukrářským zdobením.
- Nechejte pár minut ztuhnout a skladujte v lednici.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez posýpky.
Komentáře