Ingredience na zdravé domácí čokoládové donuty
Těsto na donuty
- 120 g pyré z červené řepy
- 75 ml nízkotučného mléka
- 2 vejce (100 g)
- 1 lžíce kokosového oleje (15 ml)
- 5 kapek vanilkovového extraktu
- 60 g ovesné mouky čokoládové
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 15 g holandského kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (5 g)
- 50 g sladidla bez kalorií
- špetka soli
Poleva na donuty a posýpka
- 25 g proteinového prášku čokoládového
- 5 g holandského kakaa
- 2 lžičky vody
- kokos, ořechy nebo mleté lněné semínko

Postup receptu
- Pyré z červené řepy je třeba připravit předem podle tohoto návodu.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Kokosový olej rozpusť v mikrovlnce pár vteřin.
- Smíchej zvlášť suché a mokré ingredience na těsto, vsyp suché ingredience k mokrým a vymíchej v těsto. Ochutnej a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií. Pokud chceš, aby donuty měly krásnou červenou barvu, můžeš těsto obarvit potravinářským barvivem.
- Těsto nalij do formy na donuty ideálně silikonové. Pro jistotu ji vymaž kokosovým olejem, ať pak donuty jednoduše vyklopíš.
- Peč 20 – 25 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, pokud se těsto na špejli nelepí, jsou hotové.
- Mezitím smíchej proteinový prášek, kakao a vodu, vodu dávej postupně. Je potřeba dosáhnout ideální konzistence a záleží, jaký použiješ protein. Doporučuju izolát, který má víc bílkovin a se v tomto se nedenaturuju pečením.
- Donuty pak namáčej do proteinové polevy a posypej dle preference např. kokosem, mletými ořechy nebo mletým lněným semínkem. Já jsem pro valentýnský efekt posypala barevným cukrářským zdobením.
- Nechej pár minut ztuhnout a skladuj v lednici.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez posýpky.
- 💚 Chceš jídelníčky na hubnutí z mých receptů? Najdeš je v mojí tištěné kuchařce 👉 Stáhnout ukázku
Komentáře
Dobrý den.Kde vezmu ty mouky.Ovesná čokoládová a vanilková?Děkuji
Dobry vecer, da se koupit zde https://www.bajolafit.cz/o/protein/ (slevovy kod „bajola“). Pripadne se daji pouzit i ovesne vlocky namlete najemno, ale to neni uplne jednoduche dosahnout, oni to maji namlete fakt perfektne a navic ochucena a oslazene, takze pak odpada pouziti sladidla a chutove je to lepsi nez pomlete vlocky.