Ingredience na fit čínské nudle s masem a zeleninou

Základ

Omáčka

Zelenina

  • 3 stroužky česneku (15 g)
  • 40 g červené papriky
  • 40 g zelené papriky
  • 30 g hlávkového zelí
  • 30 g mrkve
  • 60 g mungo klíčků
Fitness čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou - recept Bajola

Postup receptu

  1. Uvařte nudle podle návodu. Vařte nazkus, protože ještě je budete ohřívat v pánvi. Já jsem vařila 12 minut.
  2. Mezitím umyjte maso a zeleninu. Z masa odstraňte všechen tuk.
  3. Maso, papriku a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev také, ale to je poměrně oříšek, takže já ji strouhám na tenké plátky pomocí loupadla na brambory. Česnek prolisujte.
  4. Smíchejte všechny ingredience na omáčku a dobře promíchejte.
  5. Nudle zceďte a propláchněte studenou vodou, ať se neslepí. Nechejte je bokem mírně přiklopené, ať neoschnou.
  6. Pánev vystříkejte troškou řepkového oleje ve spreji a maso na něm pár minut orestujte tak, aby bylo hotové, ale nerestujte zbytečně dlouho, ještě se bude jednou tepelně ohřívat. Maso osolte podle toho, jak slanou máte sójovou omáčku. Jakmile je maso hotové, přelejte ho i s výpekem do jiné nádoby.
  7. Na zbylém výpeku orestujte chvilku česnek, cca 30 sekund, přidejte oba druhy papriky a nechejte mírně změknout pár minut.
  8. Pak přidejte zelí a mrkev a opět chvíli opékejte, dokud zelenina nezměkne.
  9. Přidejte mungo klíčky, jenom chvíli společně provařte, vložte předem uvařené nudle, vlijte připravenou omáčku (před vlitím ji promíchejte), vše dobře smíchejte, přidejte maso a ještě chvíli společně prorestujte. Celý proces trvá jen pár minut.
  10. Nakonec nechávám nudle ještě chvíli odpočinout přiklopené pod pokličkou.
  11. Celá dávka váží cca 850 g, jedna porce tedy cca 280 g (je to jen orientační, záleží na množství nasáklé a vypařené vody).
  12. Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.

Čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou - foto postupFit čínské nudle s kuřecím a zeleninou - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Nudle na Lo Mein by měly být vaječné žluté cca 3 mm široké, např. tyto. Můžete použít ale i nudle na ramen nebo jiné podobné těstoviny. Když není zbytí, tak třeba i špagety. Dávejte přednost nudlím bez éček, ideálně celozrnným (prostudujte si obal).
  • Sójová omáčka má být správně typu „dark“, protože více barví dotmava. Pokud se vám podaří sehnat takovou ve fermentované formě bez éček, tak použijte tu. Já doporučuju tuto se sníženým obsahem soli, ale není dark.
  • Ústřicovou omáčku vybírejte kvalitní, tj. aby obsahovala extrakt z ústřic, nikoliv ústřicové aroma, aby tento extrakt byl uveden na prvních místech v ingrediencích, což znamená, že je ho tam ze všech ingrediencí nejvíc, aby sójová omáčka v ní byla fermentovaná, ideálně bez éček, ale bez éček asi neexistuje. Doporučuju např. tuto.
  • Nejlepší pánev pro přípravu čínských nudlí je Wok, ale pokud ji nemáte, tak můžete použít i jinou velkou těžkou pánev, která dobře drží teplo.
  • Než začnete vařit, všechny ingredience si nejdříve připravte a nakrájejte. Jakmile vložíte první ingredienci na pánev, vaření nabere rychlý spád. Budete mít hotovo tak za 8 minut.
  • Zelenina nemá být rozvařená, ale má být udělaná nazkus, aby si zachovala co nejvíce vitamínů, vodu a barvu.

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - uvař tento recept a vyhraj!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc poukázku na nákup u MyProtein a jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži