Ingredience na nízkotučný fit jablečný závin

Těsto na zdravý celozrnný štrůdl

  • 100 g tuhého řeckého jogurtu 0% (příp. odtučněný tvaroh ve vaničce)
  • 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 220 g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové nebo žitné) + 10 g na podsypání

Jablečná náplň

Fitness jablečný štrúdl - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat fitness jablečný závin bez cukru

  1. Jablka zbav slupky a nastrouhej nahrubo.
  2. Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií.
  3. Rozehřej troubu na 180 °C.
  4. Smíchej zvlášť mokré ingredience na těsto a pak postupně přidávej mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto (mouky může být potřeba méně či více). Práci si usnadníš pomocí kuchyňského robota.
  5. Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej dotenka do čtvercového tvaru, podsypávej moukou.
  6. Jablka rozděl na poloviny, vymačkej z nich vodu a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
  7. Okraje těsta přehni nahoře a dole dovnitř a pak buď přehni levou a pravou stranu do středu anebo jednu stranu zamotej ke druhé.
  8. Přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a ještě rukou přimáčkni a dotvaruj. Nahoře několikrát propíchni vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
  9. Peč 30 – 40 minut na 180 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
  10. Až záviny vychladnou, rozkrájej každý na 8 dílů.
  11. Před podáváním můžeš posypat moučkovým sladidlem bez kalorií, přelít čekankovým sirupem a případně posypat ořechy.
  12. Pokud si chceš opravdu pošmáknout, servíruj ho teplý s fitness vanilkovou zmrzlinou, kterou najdeš v e-kuchařce Fitness domácí cukrárna.
  13. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  14. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Zdravý jablečný štrůdl - foto postupZdravý jablečný štrůdl - recept BajolaCelozrnný štrúdl - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravý jablečný závin bez cukru

  • Každý druh celozrnné mouky má nejen trochu jinou chuť, ale i jinou savost, takže mouky můžeš potřebovat méně nebo více.
  • Při válení můžeš pod těsto strčit pečící papír, tím si zajistíš, že se těsto nepřilepí k válu nebo lince, když ho nedostatečně podsypeš moukou.
  • Pokud se nechceš ochudit o vlákninu, ponechej jablka i se slupkou, závin nebude tak chutný, ale je to zdravější.
  • Štrůdl můžeš před pečením potřít rozkvedlaným vejcem, aby měl hezčí barvu, ale není to potřeba, stejně ho posypeš moučkovým sladidlem. A při použití celozrnné mouky to ani není tak zjevné jako při použití listového těsta.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnnou špaldovou mouku.
  • Nutriční hodnoty na na 100 g: 133 kCal / 6 B / 22 S / 7 C / 1 T / 6 V.