Ingredience na fit bramborový buřt guláš

  • 1 kg brambor
  • 500 g párku Šmakoun nebo kvalitní vysokoprocentní nízkotučné uzeniny/šunky bez konzervantů
  • 1 ks cibule (100 g)
  • 2 lžičky mleté papriky (10 g)
  • 1 lžička drceného kmínu (5 g)
  • 500 ml vody
  • 60 ml nízkotučného mléka (0,5%)
  • 1 – 2 lžíce celozrnné špaldové mouky (10 – 20 g)
  • 2 lžičky soli (10 g)
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)
Bramborový buřt guláš - recept Bajola

Postup receptu – jak uvařit zdravý bramborový buřtguláš

  1. Brambory oloupej a nakrájej na kostičky.
  2. Cibuli oloupej, nakrájej najemno a osmaž v hrnci na trošce řepkového oleje.
  3. Přidej brambory, sůl, papriku a kmín a chvíli za stálého míchání opeč.
  4. Pak zalij vodou tak, aby voda nepřesahovala přes brambory, přiveď k varu a nechej vařit na mírném plameni 15 minut.
  5. Mezitím nakrájej na kostičky párek Šmakoun nebo vysokoprocentní nízkotučnou uzeninu ideálně bez éček a s nízkým obsahem soli (v USA kupuju v Trader Joe’s), příp. vysokoprocentní šunku. Eventuálně bys mohla místo uzeniny použít např. kuřecí maso, ale právě uzenina dodává buřtguláši tu správnou „uzeninovou“ chuť.
  6. Rozmíchej mouku v mléce, po 15 minutách nalij do guláše, promíchej, přidej uzeninu a nechej ještě povařit 10 minut. Hustotu guláše reguluj množstvím vody a zahuštěním.
  7. Nakonec ochutnej a případně dochuť solí či pepřem (záleží na slanosti a ostrosti uzeniny).
  8. Nutriční hodnoty jsou uvedené na párek Šmakoun.
  9. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Buřtguláš - foto postupZdravý buřtguláš - recept Bajola