Ingredience na fit buchtičky se šodó bez cukru
Dukátové buchtičky
- 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo pšeničné)
- 200 g bílé pšeničné mouky hladké
- 40 g přírodního sladidla bez kalorií
- 7 g instantního sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli (3 g)
- 170 ml nízkotučného mléka (0,5 %)
- 70 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 1 ks vejce M (50 g)
- řepkový olej ve spreji (na vystříkání pekáčku)
Vanilkový krém
- 1,2 litru nízkotučného mléka (0,5 %) (příp. 1 litr mléka a 200 ml vody)
- 2 vanilkové pudingy bez cukru (80 g)
- 60 g přírodního sladidla bez kalorií
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak udělat zdravé buchtičky s krémem
- Mléko, tvaroh a vejce vytáhni alespoň 30 minut předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Mouku prosej přes jemné sítko. Čtvrtinu dej stranou a do zbytku vmíchej sušené droždí, sůl a sladidlo.
- Přidej mléko, tvaroh a vejce a ručně nebo pomocí kuchyňského robota vypracuj vláčné těsto. Podle konzistence přidávej pomalu zbytek mouky. Těsto musí být vláčné a nepříliš lepivé. Mouky můžeš potřebovat méně nebo více, záleží na vodnatosti surovin a savosti mouky.
- Vypracované těsto nechej hodinu kynout přikryté na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem. Můžeš použít urychlovač kynutí.
- Pekáček o velikosti cca 33 × 23 × 6 cm vystříkej troškou řepkového oleje ve spreji.
- Vykynuté těsto rozděl na 8 částí, z každé části vyválej dlouhý váleček a válečky skládej na pekáček kousek od sebe.
- Pak nožem nebo dělící kartou rozděl těsto na kostičky, viz foto postup, a znovu nechej přikryté kynout 20 minut.
- Troubu rozehřej na 170 °C a vykynuté buchtičky peč 20 – 30 minut dozlatova.
- Mezitím uvař vanilkový puding. Ve třetině mléka rozmíchej pudingový prášek, zbytek mléka přiveď k varu a pak do něj nalij pudingovou směs, míchej do zhoustnutí a nakonec oslaď sladidlem bez kalorií. Ochutnej a případně doslaď.
- Buchtičky podávej přelité vanilkovým pudingem. 1 porce je cca 90 g buchtiček a 170 g vanilkového krému.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na celozrnné fitness buchtičky s krémem
- Pekáček musí být plechový. Nedoporučuju keramický, protože ten vede úplně jinak teplo a buchtičky pak nezezlátnou.
- Velikost buchtiček se reguluje tloušťkou válečků. Pokud chceš buchtičky větší, vyválej méně širších válečků a rozkrájej na větší čtverečky.
- Pokud chceš ještě navýšit bílkoviny, můžeš do vanilkového krému přimíchat vanilkový proteinový prášek nebo tvaroh.
- Nespotřebované buchtičky skladuj v lednici a před konzumací ohřej v mikrovlnné troubě. Pudingový krém doporučuju pro lepší konzistenci ohřívat na plotně.
- Nutriční hodnoty ve 100 g buchtiček: 214 kCal / 11 g B / 44 g S / 2 g C / 2 g T. Nutriční hodnoty ve 100 g vanilkového krému: 52 kCal / 3 g B / 14 g S / 4 g C / 0 g T.
Komentáře
O víkendu jsem udělala na oběd, poprvé v životě a vynikající! Díky za recept 😉
Díky za otestování i pochvalu 🙂
Pect na horko zduch ?Nebo klasické horní a dolní .Je důležité to uvádět .Jinak super
Ja mam plynovou troubu, takze to je asi ekvivalent “horni dolni”? Nikdy jsem elektrickou nemela, takze neumim poradit jiste. Diky za pochvalu 😉
Těsto je super a jde využít i na tvarohové buchty. I bez tuku nejsou suché poněvadž se tvaroh lehce vsákne do těsta. Mňam 😇