Obsah
Odpověď je trochu složitější, protože i samotná kukuřice je kontroverzní téma. Pojďme to rozebrat krok po kroku – včetně toho, jak jsou cornflakes vyráběné, co obsahují, jaký je jejich nutriční profil, jak souvisí s GMO a co znamenají pojmy jako „kukuřičné lupínky bez cukru“. A hlavně jak je to s kukuřičnými lupínky při dietě a jestli se dají považovat za „zdravé“ nebo ne.
Co jsou kukuřičné lupínky a jak se vyrábí
Kukuřičné lupínky neboli cornflakes jsou poměrně oblíbené snídaňové cereálie, které se v základu vyrábí z upečené, rozemleté a usušené kukuřice a vody metodou extruze – to znamená, že se vše smísí a pod vysokým tlakem a teplotou formuje do tenkých lupínků, které se následně opékají v rotačních pecích.
Jedná se tedy o průmyslově zpracovanou potravinu, kdy se při výrobě ztrácí některé nutriční látky jako vitamíny, zj. skupiny B, minerály, voda i vláknina. A toto je tedy hlavní mínus kukuřičných lupínků, přestože proces výroby je pouze mechanicko tepelný, tedy nepřidávají se žádné chemikálie.
Video, jak se vyrábí kukuřičné lupínky – cornflakes
Co obsahují cornflakes a které jsou nejlepší
Základ tvoří kukuřičná mouka a voda, často se ale přidává i sůl, cukr, sladový výtažek a vitamíny a minerály. Horší verze obsahují i glukózo-fruktózový sirup, konzervanty nebo aromata, aby byly chutnější, ale většinou navyšují kalorickou hodnotu a snižují výživovou hodnotu.
Nicméně na trhu se dají sehnat i 100% kukuřičné lupínky bez cukru a jakýchkoliv jiných složek. Záleží tedy, jaké si vybereš. Musíš dobře číst složení. Čím méně složek, tím lépe. Největší pozor dávej na cukr, sůl, fruktózový sirup a konzervanty.
Nejlepší volbou jsou proto 100% kukuřičné lupínky bez cukru BIO, kde je ve složení jen kukuřice a nic jiného. Takové lupínky koupíš například zde.
Jaké mají cornflakes výživové hodnoty?
Kukuřice obsahuje hodně sacharidů, ale taky vlákninu, některé vitamíny a neobsahuje lepek. Nicméně ze všech obilovin je to asi nejhorší volba, protože má téměř nejvíce kalorií, nejméně bílkovin a vlákniny, nejvyšší glykemický index a zároveň může být geneticky modifikovaná.
No a to samé platí i pro kukuřičné lupínky. V průměru mají jen kolem 2–3 g vlákniny na 100 g, zatímco např. ovesné vločky mají 8–10 g. A glykemický index i nad 80 oproti vločkám, které mají kolem 50. Takže pokud je budeš konzumovat samotné, rychle stoupne hladina cukru v krvi a následně rychle zase klesne, což pravděpodobně povede k rychlejšímu hladu a chutím na sladké.
Srovnání nutričních hodnot v cornflakes a ovesných vločkách
Srovnání | Kvalitnější cornflakes s cukrem | 100% kukuřičné lupínky bez cukru BIO | Ovesné vločky celozrnné Crownfield |
---|---|---|---|
Energie | 379 kcal | 382 kcal | 354 kcal |
Bílkoviny | 8 g | 6,9 g | 12 g |
Sacharidy | 83 g | 84 g | 61 g |
Cukry | 7 g | 0,6 g | 1 g |
Tuky | 1,3 g | 1,1 g | 4,9 g |
Nasycené tuky | 0,6 g | 0,4 g | 0,8 g |
Vláknina | 3,6 g | 3,4 g | 9,4 g |
Sůl | 1,1 g | 0 g | 0 g |
Glykemický index | 81 | 70 – 80 | 40 – 60 |
A co genetická modifikace kukuřice?
Není žádnou novinkou, že kukuřice je jednou z nejčastěji geneticky modifikovaných plodin (GMO) – zejména v USA, které jsou jejím velkým producentem. Používá se hlavně jako krmivo pro zvířata, v průmyslových potravinách (např. kukuřičný škrob, sirupy) a také právě na výrobu cornflakes.
V USA je více než 90 % kukuřice GMO. V EU je situace trochá jiná – komerční pěstování GMO kukuřice je omezené a přísně kontrolované. Přesto se může stát, že dovážené zpracované potraviny obsahují složky z GMO kukuřice.
Pokud chceš mít jistotu, že kukuřičné lupínky nejsou z GMO kukuřice, hledej označení BIO nebo non-GMO. Nicméně v současné době se vědci shodují na tom, že GMO potraviny nepředstavují zvýšené riziko pro člověka v porovnání s běžnými potravinami a v zemích, kde jsou GMO potraviny povolené, nebyly zjištěny žádná zdravotní negativa.
Cornflakes a zdraví – jsou tedy cornflakes zdravé?
Podobně jako rýžové chlebíčky se jedná o tak trochu kontroverzní potravinu a ve své podstatě na nich opravdu nic speciálně zdravého není, jelikož jsou průmyslově zpracované a pokud do nich nejsou přidané vitamíny a minerály uměle, tak ani skoro žádné neobsahují. A neobsahují ani moc vlákniny. Souběžně je ale ani nemůžeme označit za škodlivé nebo nezdravé, zj. pokud zvolíš 100% lupínky bez jakýchkoliv dalších přísad.
Jsou tedy kukuřičné lupínky zdravé? Ano, pokud si vybereš kvalitní variantu a jíš je příležitostně anebo po fyzické aktivitě. Ne, pokud jíš každý den ty méně kvalitní slazené fruktózovým sirupem s přídavkem konzervantů, které mají vyšší škodlivost.
A jsou kukuřičné lupínky vhodné na hubnutí?
Vzhledem k vyššímu glykemickému indexu a nižšímu obsahu vlákniny spíše ne, zj. pokud je jíš ve velkém množství, často a samotné. Ale pokud si je dáš občas, v malé porci a v kombinaci s bílkovinami a vlákninou, může to být v pohodě. Zvlášť po fyzické aktivitě, kdy tělo rychleji vstřebává sacharidy.
Jinými slovy, kukuřičné lupínky a dieta se nemusí vylučovat – ale musíš vědět, jak je používat. Pokud je chceš zařadit, zkombinuj je s bílkovinou (např. jogurtem nebo tvarohem) a doplň trochou zdravého tuku a vlákniny (např. semínky nebo ořechy).
Video – patří kukuřice do našeho jídelníčku a v jaké formě se jí vyhnout?
Kdy a jak kukuřičné lupínky zařadit
- K obalování místo strouhanky – jednou za čas se opravdu nic nestane, výsledek má lepší chuť i barvu. A když se vrátím k mému videu s řízkama a urýpané paní, tak ona nepochopila, že jedna surovina, která jé „méně výživná“ nedělá z celého jídla nezdravé jídlo, když je nutričně vyladěné jiným způsobem, a taky asi neví, že kukuřičných lupínků se vyrábí více druhů (horší a lepší).
- Po tréninku – rychlý zdroj sacharidů
- Občasná snídaně – v kombinaci s bílkovinami, vlákninou a troškou tuku
Co je lepší než kukuřičné lupínky
To záleží na tom, k čemu přesně je používáš a jak často je konzumuješ:
- Pokud si je dáváš jako cereálie, tak jednoznačně lepší volba jsou ovesné vločky nebo domácí granola. Případně ovesné lupínky, špaldové lupínky nebo pohankové lupínky, ale metoda zpracování je totožná, a opět se musíš dívat na složení.
- Pokud je chceš použít na trojobal jednou za měsíc, tak se vůbec nic nestane, ale celozrnná strouhanka nebo kukuřičná strouhanka jsou lepší volby než lupínky, protože jsou míň průmyslově zpracované.
Co si z toho odnést
Kukuřičné lupínky nelze označit za nezdravé ani škodlivé, pokud jsou vyrobeny bez přidaných látek a sladidel. Záleží ale na značce a složení, které se může lišit. A samozřejmě na množství. Ve výživě a zdraví je totiž často vše o množství. Voda je zdravá, ale když vypiješ 20 litrů naráz, zemřeš. Pokud budeš jíst kukuřičné lupínky denně, nezemřeš, ale z nutričního hlediska si moc nepomůžeš.
Nelepší volbou jsou 100% kukuřičné lupínky bez cukru nebo s minimem přísad, ideálně v BIO kvalitě, kdy si můžeš být jistější, že kukuřice nebyla geneticky modifikována a že potravina neobsahuje chemické příměsi.
Kvalitní kukuřičné lupínky se dají zařadit občas i při dietě zj. po tréninku, ale určitě je vždy zkombinuj s bilkovinami a vlákninou, abys snížila glykemický index.
Zdroje informací
- www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Milujete-kukurici-Kdy-muze-byt-problemem__s10010x9384.html
- www.bezhladoveni.cz/kukurice-a-hubnuti-nutricni-hodnoty-ucinky-na-zdravi-tipy-na-recepty/
- www.celostnimedicina.cz/kukurice-neni-jen-popcorn-a-lupinky/
- cs.wikipedia.org/wiki/Kuku%C5%99i%C4%8Dn%C3%A9_lup%C3%ADnky
- cz.snackfoodmachinery.com/info/how-corn-flakes-are-made-exploring-the-fascin-90888403.html
- www.institutmodernivyzivy.cz/jak-je-to-ve-skutecnosti-s-gmo/
- Foto by Freepik
Komentáře