Ingredience na zdravou hrachovou kaši s panenkou

Hrachová kaše

  • 250 g žlutého hrachu
  • 500 ml vody
  • sůl, pepř

Vepřová panenka

  • 600 g vepřové panenky
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce přírodní sójové omáčky (30 ml)
  • 2 lžíce mleté červené papriky (10 g)
  • 1 lžíce sušeného česneku (5 g)
  • ½ lžičky mletého pepře (0,5 g)
  • řepkový olej (2 ml)
Fitness hrachová kaše a vepřová panenka - recept Bajola

Postup receptu

  1.  Smíchejte sójovou omáčku, vodu, olej, papriku, sušený česnek a pepř. Maso pořádně omyjte a dejte vcelku do marinády. Nechejte marinovat v lednici přiklopené minimálně 30 minut, ale ideálně přes noc. 
  2. Propláchnutý hrách zalijte vodou a vařte 40 – 60 minut za občasného míchaní, dokud nevznikne kaše. Já vařím nepřiklopené. Pokud se voda v průběhu odpaří, trochu dolijte. Ke konci vaření ochutnejte, zda už je hrách zcela měkký, a pokud chcete kaši hladší, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Hustotu regulujte přiléváním další vody. Někdo má radši hustější, někdo řidší. Na konec osolte zhruba jednou lžičkou soli (dle chuti i více). 
  3. Než se uvaří hrách, připravte maso. Rozehřejte troubu na 200 °C. 
  4. Panenku vytáhněte z marinády a zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. 
  5. Do pekáče nalijte zbytek marinády, vložte opečenou vepřovou panenku a pečte 15 – 20 minut na 200 °C. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku. Doba pečení záleží na velikosti penenky, velkou panenku je potřeba péct o něco déle. Doporučuju po 15 minutách maso vytáhnout, v nejšiřší části do něj zakrojit a zkontrolovat strukturu. Pokud se už při řezání maso zdá syrové, musíte ještě dopéct, ale pozor, ať panenku nepečete moc dlouho, byla by vysušená. Měla by být vevnitř narůžovělá, ale ne syrová. Aby panenka nebyla syrová ani suchá, měla by být vnitřní teplota masa okolo 65°C.
  6. Po vytažení z trouby nechejte maso aspoň 5 minut odpočinout, aby z něho nevytekla šťáva. Maso se ještě zbytkovým teplem trochu dopeče, teplota uvnitř masa se totiž během odpočívání o 2 až 3°C zvýší. Takže výsledek nakonec růžový být nemusí, s tím počítejte a vytáhněte maso z trouby tak akorát. Není to jednoduché a bez vpichového teploměru se to docela špatně odhaduje.
  7. Po odpočinutí maso nakrájejte na plátky a podávejte s hrachovou kaší a případně celozrnným fit pečivem, které můžete před koncem pečení panenky přidat do trouby, aby bylo křupavé. 
  8. Nutriční hodnoty jsou uvedené bez pečiva.

Hrachová kaše a vepřová panenka - foto postup receptu BajolaZdravá hrachová kaše s vepřovou panenkou - recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)