Ingredience na zdravou čočku na kyselo

Čočka na kyselo

  • 350 g čočky
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 – 3 brambory (350 g)
  • 1 menší cibule (50 g)
  • trošku řepkového oleje (3 ml)
  • 3 lžičky vinného octa (15 ml)
  • 3 lžičky soli (15 g)
  • ½ lžičky pepře

Ostatní

  • vejce
  • párky Šmakoun nebo kvalitní uzenina (v USA mají vysokoprocentní uzeniny bez éček v Trader Joe‘s)
  • kyselé zavařené okurky
  • celozrnné pečivo, např. Sporty chléb Penam
Fit čočka na kyselo - recept Bajola

Postup receptu

  1. Čočku přeber, tj. vysypej na stůj, rozhrábni a postupně shrnuj do nádoby, přičemž se dívej, jestli tam není cokoliv, co není čočka a co tam nepatří, např. kamínky, smetí, a to odstraň.
  2. Přebranou čočku propláchni v cedníku pod studenou vodou a dej do velké nádoby s vodou. Vody dej jednou tolik, čočka nabobtná. Nechej ji namočenou v chladu 2 – 4 hodiny, případně i přes noc.
  3. Až je čočka odmočená, tak ji znovu v cedníku propláchni studenou vodou a dej vařit tak, aby byla voda nepřesahovala množství čočky. Vodu jenom velice jemně osol. Nedávej zbytečně moc vody, pokud by jí při vaření bylo málo, tak trochu horké vody přilij.
  4. Čočku přiveď k varu, pak zeslab plamen a vař pod pokličkou doměkka cca 45 minut. V půlce vaření přidej bobkový list (také redukuje nadýmání).
  5. Než se čočka uvaří, tak oloupej brambory, nakrájej na kostičky a uvař v osolené vodě doměkka cca 20 – 30 minut. Pak slij vodu, ale uschovej ji na případné zředění čočky, a brambory rozmixuj ponorným mixérem úplně dohladka.
  6. Z uvařené čočky slij případnou vodu a odstraň bobkový list.
  7. Oloupej cibuli a nakrájej najemno. Pak ji na trošce oleje osmahni dozlatova, přidej čočku, rozmixované brambory, dobře rozmíchej, ještě chvíli provař, podle konzistence můžeš přidat ještě i trochu vody, ve které se vařily brambory, nakonec přidej podle chuti sůl, pepř a vinný ocet (klasický ocet je moc agresivní). Pokud to s octem přeženeš, přidej trošku sladidla bez kalorií.
  8. Můžeš jíst samotné jen s celozrnným chlebem, např. Sporty chléb Penam, anebo přidat další bílkoviny, např. vejce natvrdo (vařím ve vejcovaru), volské oko, případně i kvalitní uzeninu opečenou na pánvi anebo párky Šmakoun a kyselou zavařenou okurku.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 3 bonusy 👉 Stáhnout ukázku

Zdravá čočka na kyselo - foto postupFitness čočka na kyselo bez mouky - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Přebírání se provádí hlavně kvůli zubům, abys nekousla do tvrdého kamínku a nepoškodila si sklovinu.
  • Namáčení čočky pomáhá její lepší stravitelnosti, eliminuje nadýmání a zkracuje dobu vaření. Není nutné ji namáčet, ale po namočení je i rychleji uvařená a neměla by tak nadýmat.
  • Pokud se bude tvořit v průběhu vaření čočky na povrchu pěna, sesbírej ji naběračkou.
  • Čočku v průběhu nemíchej, maximálně hrncem zatřepej, aby se ty nejvrchnější zrníčka dostaly trochu níže. Důvodem je, aby čočka nebyla rozblemtaná a nevylézala ze slupek.
  • Brambory doporučuju opravdu rozmixovat (ne pouze rozmačkat), jinak budou v čočce kousky brambor.
  • Na Facebooku jsem dostala tip, že lepší je zahustit bramborou uvařenou ve slupce nebo místo brambor čočku zahustit trochou rozmixované samotné čočky nebo hraškou. Takže můžeš případně vyzkoušet.
  • S chutí si budeš muset trochu pohrát, abys ji vyladila.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na čočku bez vejce, uzeniny a okurku.