Ingredience na zdravou čočku na kyselo
Čočka na kyselo
- 350 g čočky
- 2 ks bobkového listu
- 2 – 3 brambory (350 g)
- 1 menší cibule (50 g)
- 3 lžičky vinného octa (15 ml)
- 3 lžičky soli (15 g)
- ½ lžičky pepře
- řepkový olej ve spreji (3 ml)
Ostatní
- vejce
- párky Šmakoun nebo kvalitní uzenina (v USA mají vysokoprocentní uzeniny bez éček v Trader Joe‘s)
- kyselé zavařené okurky
- celozrnné pečivo, např. Sporty chléb Penam

Postup receptu na fit čočku na kyselo
- Čočku přeber, tj. vysypej na stůj, rozhrábni a postupně shrnuj do nádoby, přičemž se dívej, jestli tam není cokoliv, co není čočka a co tam nepatří, např. kamínky, smetí, a to odstraň.
- Přebranou čočku propláchni v cedníku pod studenou vodou a dej do velké nádoby s vodou. Vody dej jednou tolik, čočka nabobtná. Nechej ji namočenou v chladu 2 – 4 hodiny, případně i přes noc.
- Až je čočka odmočená, tak ji znovu v cedníku propláchni studenou vodou a dej vařit tak, aby voda nepřesahovala množství čočky. Vodu jenom velice jemně osol. Nedávej zbytečně moc vody, pokud by jí při vaření bylo málo, tak trochu horké vody přilij.
- Čočku přiveď k varu, pak zeslab plamen a vař pod pokličkou doměkka cca 45 minut. V půlce vaření přidej bobkový list (také redukuje nadýmání).
- Než se čočka uvaří, tak oloupej brambory, nakrájej na kostičky a uvař v osolené vodě doměkka cca 20 – 30 minut. Pak slij vodu, ale uschovej ji na případné zředění čočky, a brambory rozmixuj ponorným mixérem úplně dohladka.
- Z uvařené čočky slij případnou vodu a odstraň bobkový list.
- Oloupej cibuli a nakrájej najemno. Pak ji na trošce oleje osmahni dozlatova, přidej čočku, rozmixované brambory, dobře rozmíchej, ještě chvíli provař, podle konzistence můžeš přidat ještě i trochu vody, ve které se vařily brambory, nakonec přidej podle chuti sůl, pepř a vinný ocet (klasický ocet je moc agresivní). Pokud to s octem přeženeš, přidej trošku sladidla bez kalorií.
- Můžeš jíst samotné jen s celozrnným chlebem, např. Sporty chléb Penam, anebo přidat další bílkoviny, např. vejce natvrdo (vařím ve vejcovaru), volské oko, případně i kvalitní uzeninu opečenou na pánvi anebo párky Šmakoun a kyselou zavařenou okurku.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky na hubnutí z mých receptů? Najdeš je v mojí tištěné kuchařce 👉 Stáhnout ukázku
Poznámky k receptu – zdravá čočka nakyselo
- Přebírání se provádí hlavně kvůli zubům, abys nekousla do tvrdého kamínku a nepoškodila si sklovinu.
- Namáčení čočky pomáhá její lepší stravitelnosti, eliminuje nadýmání a zkracuje dobu vaření. Není nutné ji namáčet, ale po namočení je i rychleji uvařená a neměla by tak nadýmat.
- Pokud se bude tvořit v průběhu vaření čočky na povrchu pěna, sesbírej ji naběračkou.
- Čočku v průběhu nemíchej, maximálně hrncem zatřepej, aby se ty nejvrchnější zrníčka dostaly trochu níže. Důvodem je, aby čočka nebyla rozblemtaná a nevylézala ze slupek.
- Brambory doporučuju opravdu rozmixovat (ne pouze rozmačkat), jinak budou v čočce kousky brambor. Případně je uvař vcelku a pak prolisuj přes list na brambory.
- Na Facebooku jsem dostala tip, že lepší je zahustit bramborou uvařenou ve slupce nebo místo brambor čočku zahustit trochou rozmixované samotné čočky nebo hraškou. Takže můžeš případně vyzkoušet.
- S chutí si budeš muset trochu pohrát, abys ji vyladila.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na čočku bez vejce, uzeniny a okurku.
Komentáře
Já na to nadýmání u luštěnin mám trik. Jak se uvaří, dát do cedníku a proplachovat pod horkou vodou 1-2 min a pak teprve dodělám to zahuštění, můžu takhle jíst fazole a vůbec se nenadýmám a samozřejmě k tomu rostlinnou bílkovinu nebo vejce, klasický párek nebo maso se s luštěninami špatně tráví a pak se nadýmá kde kdo.
Super, díky za trik 😉
Dobrý den, muzu se zeptat kolik má kcal ta normální čočka na kyselo? Abych vedela o kolik se to tak liší 😅 … jinak skvělý recept a děkuju moc
Dobrý den Nikol, to jsem nepočítala, ale nejvíc kalorická je tam ta směs cibulky v oleji, kterou se to přelívá nebo se to do čočky vlívá, takže záleží, kolik tam toho člověk dá.