Ingredience na zdravou čočku na kyselo

Čočka na kyselo

  • 350 g čočky
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 – 3 brambory (350 g)
  • 1 menší cibule (50 g)
  • trošku řepkového oleje (3 ml)
  • 3 lžičky vinného octa (15 ml)
  • 3 lžičky soli (15 g)
  • ½ lžičky pepře

Ostatní

Fit čočka na kyselo - recept Bajola

Postup receptu

  1. Čočku přeberte, tj. vysypejte na stůj, rozhrábněte a postupně shrnujte do nádoby, přičemž se dívejte, jestli tam není cokoliv, co není čočka a co tam nepatří, např. kamínky, smetí, a to odstraňte. Přebírání se provádí hlavně kvůli zubům, abyste nekousli do tvrdého kamínku a nepoškodili si sklovinu.
  2. Přebranou čočku propláchněte v cedníku pod studenou vodou a dejte do velké nádoby s vodou. Vody dejte jednou tolik, čočka nabobtná. Nechejte ji namočenou v chladu 2 – 4 hodiny, případně i přes noc. Namáčení čočky pomáhá její lepší stravitelnosti, eliminuje nadýmání a zkracuje dobu vaření. Není nutné ji namáčet, ale pak je rychleji uvařená a neměla by tak nadýmat.
  3. Až je čočka odmočená, tak ji znovu v cedníku propláchněte studenou vodou a dejte vařit tak, aby byla voda nepřesahovala množství čočky. Vodu jenom velice jemně osolte. Nedávejte zbytečně moc vody, pokud by jí při vaření bylo málo, tak trochu horké vody přilijte. Čočku přiveďte k varu, pak zmirněte plamen a vařte pod pokličkou doměkka cca 45 minut. V půlce vaření přidejte bobkový list (také redukuje nadýmání). Pokud se bude tvořit na povrchu pěna, sesbírejte ji naběračkou. Čočku v průběhu nemíchejte, maximálně hrncem zatřepejte, aby se ty nejvrchnější zrníčka dostaly trochu níže. Důvodem je, aby čočka nebyla rozblemtaná a nevylézala ze slupek.
  4. Než se čočka uvaří, tak oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka cca 20 – 30 minut. Pak slijte vodu, ale uschovejte ji na případné zředění čočky, a brambory rozmixujte ponorným mixérem úplně dohladka. Na fotce jsem jen rozmačkala, ale doporučuju rozmixovat, jinak budou v čočče kousky brambor. Na Facebooku jsem od vás ještě dostala tip, že lepší je zahustit bramborou uvařenou ve slupce nebo místo brambor čočku zahustit samotnou trochou rozmixované čočky nebo hraškou. Takže můžete případně vyzkoušet.
  5. Z uvařené čočky slijte případnou vodu a odstraňte bobkový list.
  6. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Pak ji na trošce oleje osmahněte dozlatova, přidejte čočku, rozmixované brambory, dobře rozmíchejte, ještě chvíli provařte, podle konzistence můžete přidat ještě i trochu vody, ve které se vařily brambory, nakonec přidejte podle chuti sůl, pepř a vinný ocet (klasický ocet je moc agresivní). S chutí si budete muset trochu pohrát, abyste ji vyladili. Pokud to s octem přeženete, přidejte trošku sladidla bez kalorií.
  7. Můžete jíst samotné jen s celozrnným chlebem anebo přidat další bílkoviny, např. vejce natvrdo (vařím ve vejcovaru), volské oko, případně i kvalitní uzeninu opečenou na pánvi anebo párky Šmakoun a kyselou zavařenou okurku.
  8. Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na čočku bez vejce, uzeniny a okurku.

Zdravá čočka na kyselo - foto postupFitness čočka na kyselo bez mouky - recept Bajola

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - uvař tento recept a vyhraj!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc poukázku MyProtein ve výši 1 000 Kč a jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži