Ingredience na zdravou bábovku
Bábovka
- 700 g BIO pomerančů
- 4 vejce (200 g)
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 440 ml nízkotučného mléka
- 15 g kokosového oleje extra panenského + 2 g na vytřetí formy
- 20 kapek vanilkového extraktu
- 450 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (10 g)
- 1 lžička jedlé sody (5 g)
- sladidlo bez kalorií nebo čekankový sirup
Poleva
- 2 lžičky pomerančové šťávy (10 ml)
- 3 lžičky bramborového škrobu (10 g)
- sladidlo bez kalorií nebo čekankový sirup
- anebo můžete použít fitness domácí bílou čokoládu
- anebo můžete použít bílou čokoládu bez cukru

Postup receptu
- Pomeranče umyjte a pomocí struhadla nastrouhejte pomerančovou kůru. Co nejvíce bude možné, minimálně 4 vrchovaté lžíce. Stranou si dejte trošku na finální posypání bábovky.
- Pak ze všech pomerančů vymačkejte šťávu, já jsem použila odšťavňovač. Pokud nemáte, použijte lis na citróny. Dejte stranou 210 ml na bábovku, zbytek použijete na polevu.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- V mikrovlnné troubě ropusťte kokosový olej pár sekund.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Zvlášť smíchejte vejce, tvaroh, mléko, 210 ml pomerančové šťávy, vanilkový extrakt a kokosový olej.
- Mouku vsypejte k mokrým ingrediencím, pořádně promíchejte, ochutnejte a podle chuti oslaďte. Vznikne mírně lité těsto, které nalijte do kokosovým olejem vytřené formy na bábovku o průměru 23 – 25 cm. Ideálně použijte silikonovou, ze které se bábovka nejlépe vyklápí. Formu nevysypávejte moukou, bábovka by neměla rovnoměrnou barvu.
- Pečte 50 – 60 minut na 180 °C. Otestujte zapíchnutím špejle doprostřed těsta, těsto by se nemělo na špejli příliš lepit.
- Po upečení nechejte asi 10 minut bábovku zchladnout. Pokud bábovka hodně naběhla a má nepravidelné „dno“, seřežte ho nožem dorovna a pak bábovku vyklopte na velké prkénko nebo talíř.
- Až bábovka úplně vychladne, můžete ji ozdobit. Smíchejte pomerančovou šťávu, sladidlo a bramborový škrob tak, aby vznikla tužší tekutá hmota. Konzistenčně asi jako poleva na perníčky. Ochutnejte a případně přislaďte. Možná bude potřeba mírně změnit poměr ingrediencí.
- Pak pomocí lžičky udělejte na bábovce čáry, viz foto, přebytečná poleva steče na podložku. A dozdobte pomerančovou kůrou.
- Pokud se vám bábovka nepodařila dostatečně osladit, můžete před servírováním polít čekankovým sirupem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro verzi s bezkalorickým sladidlem.
Komentáře
Výborná, moc nám chutná, dělala jsem už několikrát.
Super, to jsem rada, diky za otestovani i zpetnou vazbu. 😉