Ingredience na výborný perník s jablky bez cukru
Těsto na jablkový perník
- 2 ks vejce L (110 g)
 - 90 g čekankového sirupu nebo 60 g erythritolu
 - 50 ml nízkotučného mléka (0,5%) nebo 80 ml, pokud jsi použila erythritol
 - 30 ml řepkového oleje
 - 3 ks středně velkých jablek (300 g bez jádřinců a slupek)
 - 50 g celozrnné špaldové mouky
 - 50 g bílé pšeničné polohrubé mouky
 - 50 g proteinového prášku čokoládového (jak nahradit v poznámce)
 - 30 g kakaa 100%
 - 1 ½ lžičky perníkového koření (5 g)
 - ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů (cca 6 g)
 - špetka soli
 
Čokoládová poleva – ganache bez cukru a tuku
- 50 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
 - 25 ml nízkotučného mléka (0,5%)
 - 50 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
 - přírodní sladidlo bez kalorií
 
Postup receptu – jak upéct zdravý jablečný perník
- Jablka oloupej a nastrouhej nahrubo.
 - Troubu předehřej na 170 °C.
 - Vejce dobře smíchej s čekankovým sirupem, mlékem a olejem a vmíchej nastrouhaná jablka.
 - V druhé nádobě dobře smíchej oba druhy mouky, proteinový prášek, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a sůl. Kakao a prášek do pečiva doporučuju prosít přes jemné sítko.
 - Poté přidej sypké suroviny k mokrým a vymíchej řidší těsto.
 - Vystel formu o rozměru 20×20 cm pečícím papírem, vlij těsto, rovnoměrně rozprostři a peč 25 – 30 minut na 170 °C. Otestuj zapíchnutím špejle doprostřed těsta, pokud se těsto na špejli nelepí, je perník hotový. Nepeč ale moc dlouho, ať se nevysuší.
 - Perník nechej zcela vychladnout a mezitím připrav čokoládovou ganachi – čokoládu nasekej najemno, dej do malé skleněné nádobky, přidej mléko a na nízký výkon zahřívej pár desítek sekund v mikrovlnné troubě, dokud se čokoláda nezačne rozpouštět. Průběžně promíchávej. Nezahřívej moc dlouho ani na vysokou teplotu, jinak se čokoláda spálí. Jakmile je čokoláda úplně rozpuštěná a hladká, přidej tvaroh a dobře promíchej a pak přidávej sladidlo bez kalorií a ochutnávej, dokud nebude poleva ideálně sladká.
 - Čokoládovou ganachi natři ji na vychladlý perník a nechej ztuhnout.
 - Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
 - ⭐ POZOR AKCE ⭐Teď můžeš získat ZDARMA jakoukoliv moji fitness e-kuchařku! Stačí si přidat do košíku 2 kuchařky a tu levnější máš gratis. Ušetříš až 628 Kč! 🎁 Můžeš kombinovat tištěnou i PDF knihu Fit bez diet s e-kuchařkami Fitness vánoční cukroví, Fitness domácí cukrárna nebo Fitness čokoholik anebo libovolné e-kuchařky mezi sebou. 👉 Vyber si e-kuchařku ZDARMA zde
 



Poznámky k receptu na nadýchaný fit jablkový perník
- Protein můžeš nahradit špaldovou celozrnnou moukou, ale ochudíš se o bílkoviny.
 - Pokud ti nezáleží na kaloriích, můžeš ještě perník namazat nahoře marmeládou bez cukru a pak teprve dát ganache.
 - Pokud chceš naopak ušetřit kalorie, můžeš posypat shora jenom práškovým sladidlem bez kalorií.
 - Použila jsem formu 25×25 cm, proto je perník nižší, ale doporučuju dát do menší, perník tak bude vyšší.
 - Použila jsem čekankový sirup originál, není tak ideální jako natural, protože obsahuje karamel a sukralózu, ale zrovna jsem jiný neměla. On je i sladší, takže pokud použiješ natural, bude perník o něco méně sladký, oslaď pak více ganachi anebo přidej marmeládu.
 - Před konzumací doporučuju trošku nahřát v mikrovlnné troubě, aby nebyl perník moc studený.
 - Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi s čokoládovou ganache bez marmelády.
 - Pokud nemáš jablka, vyzkoušej můj fitness proteinový perník, kde je nepotřebuješ.
 

					


                    
                    
                    
                    

Komentáře