Ingredience na fit cuketovou buchtu / perník
Suché ingredience
- 130 g celozrnné žitné mouky
 - 190 g celozrnné špaldové mouky
 - 70 g proteiproteinového prášku čokoládovéhoteinového prášku čokoládového (jak nahradit v poznámce)
 - 10 g nealkalizovaného kakaa 100%
 - 15 g chia semínek
 - 1 kypřící prášek do perníku (20 g)
 - 1/2 lžičky jedlé sody (3 g)
 - sladidlo bez kalorií
 
Mokré ingredience
- 700 g cukety
 - 3 ks vejce M (150 g)
 - kůra z jednoho bio citrónu (3 g)
 
Citrónová poleva bez cukru
- 30 ml horké vody
 - 80 g přírodního sladidla bez kalorií (moučkového)
 - 30 ml citrónové šťávy
 - 10 g xantanové gumy (jak nahradit v poznámce)
 
Postup receptu – jak uděla fit cuketovou buchtu bez cukru
- Cuketu umyj, nastrouhej na struhadle nahrubo a nechej ji pár minut odstát, aby pustila vodu.
 - Mezitím nastrouhej citrónovou kůru a vymačkej šťávu.
 - Předehřej troubu na 180 °C.
 - Smíchej zvlášť všechny mokré ingredience na buchtu (vč. vody z cukety), zvlášť suché a pak vše dohromady. Těsto ochutnej a podle potřeby přislaď sladidlem bez kalorií.
 - Těsto nalij do formy o rozměru 23 × 28 cm (já používám posuvnou formu, která se dává na pečícím papírem vystlaný plech).
 - Peč 50 minut na 180 °C, ke konci pečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed buchty, těsto by se nemělo na špejli lepit nebo jenom málo.
 - Buchtu nechej zcela vychladnout a otoč ji spodní stranou nahoru.
 - Moučkové sladidlo prosej přes jemné sítko a smíchej ho s 30 ml horké vody, přidej citrónovou šťávu a pak za stálého šlehaní metličkou přidávej po troškách xantanovou gumu, dokud hmota nezhoustne.Výsledná konzistence by měla být hustá, ale tekutá. Xantanové gumy může být potřeba méně či více.
 - Polevu nalij na buchtu a dej ztuhnout do lednice. Pak buchtu rozkrájej na 16 ks.
 - Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
 - ⭐ POZOR AKCE ⭐Teď můžeš získat ZDARMA jakoukoliv moji fitness e-kuchařku! Stačí si přidat do košíku 2 kuchařky a tu levnější máš gratis. Ušetříš až 628 Kč! 🎁 Můžeš kombinovat tištěnou i PDF knihu Fit bez diet s e-kuchařkami Fitness vánoční cukroví, Fitness domácí cukrárna nebo Fitness čokoholik anebo libovolné e-kuchařky mezi sebou. 👉 Vyber si e-kuchařku ZDARMA zde
 


Poznámky k receptu na fitness nízkotučnou cuketovou buchtu
- Textura ne fotce je „hutná“, recept jsem později totiž ještě upravila, takže ve výsledku buchta nebude tak hutná, ale nadýchanější.
 - Protože horní strana buchty je po upečení nerovnoměrná, je lepší buchtu otočit, aby poleva byla rovnoměrně všude. Mně to bohužel napadlo, až jsem polevu nalila na horní stranu, a proto ji nemám na obrázku všude.
 - Jeden kus se hodí jako svačina nebo menší předtréninkové jídlo, 3 – 4 kusy jako plnohodnotné jídlo.
 - Místo xantanové gumy můžeš použít škrob, ale navýšíš kalorie, bude ho potřeba o hodně víc a výsledek může mít mírně škrobovou chuť.
 - Jako alternativní polevu můžeš udělat i polevu z domácí bílé čokolády.
 - Protein můžeš nahradit moukou, doporučuju ovesnou čokoládovou, ale ochudíš se o bílkoviny.
 - Nutriční hodnoty na 100 g: 136 kcal / 8 g B / 24 g S / 2 g C / 2 g T / 3 g V.
 

					



                    
                    
                    
                    

Komentáře
Ahoj, buchta je dobrá, neprislazovala jsem, mouku použila jen zitnou, dala jsem ji trochu méně. Nedělala jsem polevu, jen prokrojila a namazala domaci marmeladou a mňam. Dekuji za recept, i za všechny ostatní, sleduji te a moc ti fandím😊
Ahoj Evi, tak to mám radost, že se povedla. S marmeládou to je určitě ještě větší bašta, ta to i dosladila. Díky za otestování, komentář i sledování, hned budu mít lepší den a sílu na dodělání posledních stránek do tištěné kuchařky 😉
Ahoj Oli, můžu dát pouze špaldovou mouku? Nejčastěji peču z ní. Z žitné mouky jsem ještě nic nedělala. Jenom mamka pekla z žitné chlebové mouky chleba. Díky.
Ahoj Barčo, jasně, dej tam jen špaldovou, mělo by to být ok 😉