Ingredience na fit kefírovou bábovku bez cukru

Fit kefírová bábovka - recept Bajola

Postup receptu – jak upéct zdravou kefírovou bábovku s nízkým obsahem tuku

  1. Nachystej si menší formu na bábovku, ideálně silikonovou o průměru 18 cm. Tu vystříkej řepkovým olejem ve spreji, jiné typy formy pořádně vysypej rýžovou krupičkou. Na obrázku jsem použila formu o průměru 24 cm, proto je bábovka nízká.
  2. Rozehřej troubu na 180 °C.
  3. Smíchej zvlášť suché ingredience na těsto kromě kakaa a prosej je přes jemnější sítko. Zvlášť smíchej mokré ingredience a pak vsyp suché ingredience k mokrým a dobře metličkou vymíchej tekutější těsto. Těsto ochutnej a podle potřeby doslaď sladidlem bez kalorií.
  4. Polovinu těsta nalij do formy na bábovku, do zbytku těsta vmíchej kakao (doporučuji také prosít), dobře promíchej a nalij na světlé těsto, které už máš ve formě. Pak můžeš trošku projet těstem pomocí špejle, aby se tmavé těsto víc rozprostřelo do světlého.
  5. Bábovku peč 40 – 50 minut na 180 °C (trouba musí být už zcela rozehřátá, jinak bábovka nevyskočí). Po pečení otestuj špejlí, kterou zapíchni do středu těsta. Pokud je čistá a těsto se na špejli nelepí, je bábovka hotová. Nechej 10 minut odpočinout a vyklop. Nezapomeň si přečíst poznámky níže, jak vyklopit bábovku.
  6. Nakonec můžeš ozdobit tmavou polevou. Návod na různé druhy fitness polev najdeš v mé e-kuchařce Fitness domácí cukrárna. Doporučuju bábovku zdobit vychlazenou, poleva rychleji ztuhne.
  7. Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez polevy.
  8. Celková gramáž bábovky je cca 850 g, jeden kus tedy cca 85 g.
  9. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Kefírová bábovka - foto postupZdravá bábovka z kefíru - recept Bajola

Rady, jak vyklopit bábovku

  1. Použij silikonovou formu, kterou ještě i vystříkej olejem. Pokud máš plechovou nebo keramickou formu, tak ji vystříkej a navíc pořádně vysypej rýžovou krupičkou (každé místečko vč. středu).
  2. Po upečení nechej bábovku alespoň 10 minut vychladnout, aby nespadla náhlou změnou teplot. Pokud bábovka po otočení nevypadne, dej na ni vlhkou studenou utěrku a nechej chvíli odstát, měla by povolit a vypadnout.
  3. Jako poslední možnost je dát formu s bábovkou nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou), chvíli nahřát a pak zkoušet bábovku vyklopit.
  4. Pokud se nepovede bábovku žádným způsobem vyklopit, pak se tak připekla, že ji opravdu ven vcelku nedostaneš a budeš ji muset vydlabat. To se mi u této stalo taky, protože jsem zvyklá na silikonovou formu, kterou mám v ČR, a tady v USA má ségra teflonovou, tak jsem si bláhově myslela, jak to z ní půjde i bez vysypání a že se nebudu zdržovat. Noo prdlajs :-), musela jsem bábovku upéct ještě jednou a pořádně formu vysypat, pak už to šlo jak po másle.